Printre activitățile preferate ale copiilor, coloratul și pictatul ocupă un loc important. Nu-i de mirare cât de bogată a devenit în ultimii ani oferta de cărți de colorat pentru copii. Creioanele colorate, cariocile și pensulele sunt printre primele instrumente de creație artistică ce le sunt oferite. Ele sunt mai mult decât unelte distractive. Sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Când copiii colorează sau pictează, își cultivă imaginația, se relaxează (da, și copiii au motivele lor de stres!), învață să-și controleze mai bine mișcările mâinii, își exersează capacitatea de concentrare și răbdarea. Lista beneficiilor acestui tip de activitate nu se oprește aici, de aceea ea trebuie întotdeauna acceptată și încurajată de adulții din jur. Sunt câteva lucruri pe care nu trebuie să le spunem niciodată celor mici când colorează sau pictează. Care sunt acestea?
Să nu depășești
Una dintre greșelile pe care mulți părinți le fac este că le impun copiilor tot felul de reguli, cum ar fi să coloreze frumos, fără să depășească liniile. Este total greșit să spunem asta unui copil mic. Pentru prichindei, coloratul nu este așa de simplu cum este pentru un adult. Nu au învățat încă să-și controleze perfect încheietura și degetele și mai au de lucrat la coordonarea mână-ochi. Dacă noi venim și le spunem că trebuie să coloreze doar în interiorul liniilor, le reproșăm când le depășesc, s-ar putea să-i descurajăm complet și să ne trezim că nu vor mai vrea să coloreze/picteze deloc.
Pe măsură ce cresc și sunt mai stăpâni pe musculatura lor, nu vor mai depăși. Atunci s-ar putea să aveți o altă problemă: aceea a plânsului care apare când depășesc linia în mod accidental și consideră că au stricat totul. Am pățit-o și eu cu nepoata. Am încercat să-i explic că important este cât a muncit, că și un adult poate depăși dacă nu are creioanele bine ascuțite sau are un moment de neatenție și i-am cumpărat genul acesta de carioci colorate cu două capete, unul mai gros și unul mai subțire, ca să-i facem munca mai ușoară.
Ai grijă să nu (te) murdărești
Nimeni nu-i spune unui pictor să fie atent să nu se murdărească în timp ce lucrează la un tablou. Atunci de ce ar trebui să i se spună asta unui copil? În loc să se concentreze pe ce face, să stea stresat că murdărește fața de masă sau canapeaua? Grija asta nu trebuie să fie a lui, ci a noastră. Dacă nu vrem să murdărească, îi oferim o măsuță a lui, din plastic, ușor de curățat, la care să lucreze fără frică. Punem o husă peste canapea. Îi cumpăram produse de colorat pentru copii în funcție de vârstă. Nu dăm culori acrilice și markere permanente unui copil de 3-4 ani. Îi luăm instrumente cu culori care să fie ușor de curățat, cum ar fi niște carioci sau un set de acuarele lavabile.
Ce încet colorezi
Adesea, copiii le cer adulților să coloreze împreună cu ei. Un copil nu colorează la fel de repede, evident. Adultul termină de colorat o floare, copilul abia a colorat un sfert din a lui și masa e gata. Atunci adultul îi spune să se grăbească, îi reproșează că se mișcă încet și se răcește mâncarea. Așa nu! Nu există standarde și întreceri, există doar activități pe care un copil le face și atât. Orice reproș înseamnă stres și anxietate. Nu există nici varianta lasă-mă pe mine să termin, ca să putem mânca mai repede. Este frustrant și descurajator. Mesajul este clar: tu nu ești în stare să faci asta. Și ar trebui să fii fericit că cel mic nu vrea să vină la masă înainte să termine desenul. Asta spune multe despre adultul care va deveni.
Ai greșit culoarea
O alta greșeală pe care nu avem voie să o facem când cei mici își manifestă creativitatea este să le atragem atenția că au greșit culoarea unui element din planșă. De exemplu, copilul desenează o frunzele mov și noi îi spunem că frunzele sunt verzi. El trebuie lăsat să se exprime liber. În imaginația lui, poate frunzele sunt mov. Sau poate așa și-ar dori el să fie. Lăsați copiii să fie creativi, să experimenteze, să creeze, nu să reproducă! De aceea eu nici nu aleg pentru nepoatele mele cărți de colorat pentru copii care să aibă pagină de colorat și pagină colorată, din care să se inspire.
Ai pictat mai frumos decât X
Aceasta este o laudă, o încurajare. De ce să nu i-o spui? Doar e de bine! Este și nu prea. Ceea ce facem este să-l comparăm cu cineva, să-l învățăm că există planșe frumoase și planșe urâte. Își va compara mereu rezultatele cu ale celor din jur. Îi va desconsidera pe alții sau va deveni frustrat și stresat să nu dezamăgească dacă operele lui nu se vor ridica la înălțimea așteptărilor adulților din jur. Nu asta vrem, așa că este de preferat să ne abținem de la astfel de comparații. Este suficient să-i spunem ai pictat frumos.
Când copiii colorează, datoria noastră este să le stimulăm creativitatea și să le transmitem că apreciem activitatea și strădania lor, nicidecum să le dăm replici care să-i îndepărteze de această activitate atât de importantă în dezvoltarea lor. Să nu transformăm ceva ce le place în ceva ce nu mai vor să facă pentru că li se spune că nu fac bine, că fac prea încet sau produce prea multă murdărie! Este păcat.