Fac ce fac și mă întorc la subiectul care mă doare și mă incită cel mai tare, Holocaustul. Azi, o carte apărută în octombrie 2020, în colecția Buzz Books de la editura Litera, Gemenele de la Auschwitz. O poți comanda de aici, la cel mai mic preț. Este primul roman care-mi pică în mână pe tema experimentelor odiosului doctor Mengele. Câteva dintre personajelor altor cărți citite au amintit în treacăt despre el și acoliți de-ai săi, dar știam că este mai mult de descoperit…
Gemenele de la Auschwitz – scurt rezumat
Stașa și Perla sunt două surori gemene, de doar treisprezece ani. Ele ajung la Auschwitz împreună cu mama și bunicul lor. Cu doar puțin timp înainte își pierduseră tatăl. Ei au spus că s-ar fi sinucis. Ele știu că a fost ucis. Acum sunt despărțite și de restul familiei. Se mai au doar una pe cealaltă, dar nici asta pentru foarte mult timp.
Gemenii reprezentau cazuri mai mult decât interesante pentru studiile Josef Mengele, un așa-zis medic care nu a fost altceva decât unul dintre cei mai mari și mai lipsiți de suflet călăi, criminali în serie, din perioada aceea. Văzută din afară, includerea în ceea ce numim menajeria lui Mengele părea o favoare pe care viața o făcea celor aleși, speciali. Așa o percepeau cei care trebuiau să muncească, erau rași în cap, purtau uniforme și nu se bucurau de rații așa bogate de pâine. Din păcate, ceea ce se întâmpla în laboratoarele lui, numai subiecții lui știau, iar aceștia ar fi renunțat bucuroși la bucata de pâine în plus și la tot ceea ce din afară păreau favoruri, doar pentru a nu mai fi supuși dureroaselor și schiloditoarelor experimente.
Stașa este prima care trece prin niște experimente îngrozitoare. I se administrează injecții despre care i se spune că o fac nemuritoare. Își pierde un ochi și auzul cu una dintre urechi. Ar suporta orice, doar pentru a-și apăra sora. Se preface că tratamentele doctorului dau rezultate și au rupt legătura specială pe care o avea cu sora ei. Totul pentru a o proteja și mereu cu gândul la răzbunare. Dar nici Perla nu va fi cruțată. În timpul unui pseodo-concert organizat de doctorul Mengele, ea dispare. În zadar o caută Stașa. Nu poate da de ea.
În câteva luni, lagărul este eliberat de Armata Roșie. Stașa pleacă în căutarea surorii sale, despre care nu are nici măcar idee dacă mai este în viață.
O va găsi? Ce s-a întâmplat cu ea după ce a dispărut? Prin ce a trecut Stașa în urma ei și pe drumul căutării? Ce s-a întâmplat cu Mengele după invazia rușilor? Va reuși vreodată să-și ducă la îndeplinire planul de răzbunare? Va trece vreodată peste coșmarurile garantate de o astfel de experiență?
Gemenele de la Auschwitz – gânduri de după
Vi se pare groaznic ce v-am povestit până acum? E de zece ori mai rău ce veți afla din carte. Și nu vă faceți iluzii că ar fi doar ficțiune. Poate că Stașa și Perla sunt personaje fictive, dar Josef Mengele a fost cât se poate de real, iar experimentele lui mai horror decât ne-am putea imagina. Injecta virusuri și bacterii, amputa membre și punea la loc unele noi, extirpa diverse organe… pur și simplu strigător la cer. Vă invit să citiți acest articol despre povestea a două gemene din Transilvania care au supraviețuit coșmarului Mengele. Povestea lor seamănă tare mult cu cea din carte.
Am zis despre soldații SS că erau oameni răi? Erau. Dar, prin comparație cu Mengele, parcă mai aveau o urmă de umanitate în ei. Mengele, atât ca personaj literar, dar mai ales ca personaj istoric, este tot ce poate fi mai rău pe acest pământ, un om fără sentimente. De fapt, nici nu poate fi numit om. Este mai odioasă bestie din tot ce-am citit până acum pe această temă, una care își hrănește orgoliul cu suferința altora, care se numește medic dar nu are nici cea mai mică legătură cu ce înseamnă medicină. Nu am destule cuvinte pentru a descrie dezgustul față de activitatea lui. Nu pot să fiu naivă și să cred că azi nu avem alți doctori Mengele printre noi…
Este o carte de istorie povestită altfel decât în volumele din categoria respectivă. Poate de aici vin și multele minusuri care am văzut că îi sunt date autoarei pe Goodreads. Ca și idee, nu vine cu ceva nou. Faptele sunt cât se poate de reale, nimic inventat. Dar stilul în care Affinity Konar spune povestea este cu siguranță unul aparte. O proză grozavă. Este pus foarte mult suflet în fiecare pagină. Nu ai de-a face cu o simplă relatare a unor evenimente. Ai parte de trăiri intense, atât de frumos redate, prin metafore care nu obosesc, ci sporesc emoția. Ai o poveste completă, în două părți (lagăr și după lagăr), din două puncte de vedere.
În mod clar, vorbim despre un roman trist, cu o atmosferă închisă, pe care nu-l recomand oricui. Este despre viață și moarte, despre speranță și disperare, despre trecut și viitor, despre bine și rău. Este horror și dureroasă. Îți sfâșie sufletul, îți înroșește ochii, te face să-ți încordezi pumnii, scoate ce-i mai rău din tine când îți imaginezi cea mai cruntă pedeapsă pentru Mengele, apoi, sfârșitul te învață să ierți și să mergi mai departe. Personajele și povestea sigur nu vor fi uitate curând. Își merită locul în colecția Buzz Books.