Intotdeauna am spus că prefer locuitul la curte în detrimentul celui la bloc. La curte pot să-mi aduc toate condițiile de care as avea parte într-un apartament, dar inversul nu prea este posibil. Mi-ar lipsi curtea aceea, oricât de mică. Mi-ar lipsi intimitatea pe care mi-o conferă gardul din jurul proprietății. Mi-ar lipsi umbra viței de vie sub care îmi beau cafeaua. Și, sincer, în ultimii ani, m-am convins și mai tare că am făcut o alegere bună când am decis să rămân la curte. Mai ales când văd oamenii că se plâng că nu au apă caldă și căldură la bloc!
La curte, ești pe cont propriu și așa e cel mai bine. Plus că aici poți monta sisteme de încălzire de nouă generație, mult mai eficiente din punct de vedere energetic, care nu prea merg la bloc. Mă gândesc în primul rând la o astfel de pompă de căldură aer apă care chiar mi se pare o soluție de viitor, având în vedere câte avantaje oferă. Înțeleg că sunt și modele care merg la apartament, dar e nevoie de spațiu destul de mare pentru ele, așa că nu văd prea mulți locatari ai blocurilor vechi, cu apartamente de maxim 50mp alergând după ele. Ei trebuie să se orienteze spre alte soluții pentru apă caldă și căldură la bloc. Care sunt cele mai accesibile ca investiție? Mă refer aici la soluții la îndemână, de moment, menite să suplinească lipsa apei calde și a căldurii pentru perioade scurte de timp. Pentru cine vrea să de debranșeze de la sistemul centralizat discuția este alta.
Soluții pentru apă caldă
Instant apă caldă
Instantul pentru apă caldă l-am folosit și noi, la curte, pe vremea când încă nu aveam centrală. Ne încălzeam la sobă, iar apa o încălzeam cu un genul acesta de instant apă caldă. Este ieftin, ușor de montat, asigură flux continuu de apă caldă, dar are și câteva neajunsuri, cum ar fi variații de temperatură care, mai ales iarna, sunt destul de deranjante. Adică să te apuci să faci un duș cu apă caldă și apoi să te trezești cu ea rece pentru câteva secunde, nu e tocmai ok, dar pentru cine stă la bloc și nu mai vrea să încălzească apă pe aragaz și să se spele la lighean, merge și așa, cum obișnuim noi să spunem.
Boiler
Un echipament de încălzire a apei care poate asigura o temperatură constantă a acesteia este boilerul electric. Nici el nu este foarte scump, dar dezavantajul este că rezervorul său ocupă destul de mult loc. Pentru o baie minuscul sigur ar fi un inconvenient. Mai ales că el nu încălzește apa la secundă și are nevoie de timp pentru asta, ceea ce înseamnă că o familie cu patru membri ori trebuie să își monteze un boiler cu rezervor foarte mare, ori să-și ia gândul de la făcut toți baie la aceeași oră.
Soluții pentru încălzire
Calorifer electric
Caloriferele electrice se vând cel mai bine la noi. Ele nu necesită cheltuieli sau bătăi de cap cu montajul. Doar le bag în priză și fac căldură. Sunt preferate în locul aerotermelor pentru că răcesc mai greu, deci mențin mai bine căldură, fiind mai eficiente. Specialiștii sunt de părere că acestea prezintă și risc de incendiu mai mic.
Aer condiționat
Montat pentru a răci aerul din locuință în zilele caniculare, aerul condiționat poate fi folosit și ca sursă alternativă de căldură. Avantajele sunt că ai un aparat cu dublu rol și că el este montat pe perete și nu ocupă spațiu. Dezavantajul este că prea dă randament când temperatura de afară scade prea mult. Temperatura minimă la care poate funcționa depinde de modelul aparatului de aer condiționat. Pentru câteva zile la început de iarnă, merge folosit.
Panou radiant
Panourile radiante tot mai căutate în ultimii ani. Ele se montează în perete, nu necesită aprobări sau lucrări ample și consumă mai puțin decât un calorifer electric. Eu am unul de mai bine de 8 ani, așa că vă pot spune că este o investiție care merită, doar să aveți grijă cum îl poziționați pentru a vă bucura de căldură mai mult sau mai puțin, în funcție de cât de friguroși sunteți. La 600 de W face față cu brio unui dormitor de 12mp. În plus, dacă alegeți varianta unui panou tablou, aveți și sursă de căldură și element de decor în același obiect.
Apa și căldura nu sunt un moft, ci o necesitate. Din păcate, nu ne mai putem baza pe alții când vine vorba de furnizarea lor. Trebuie să căutăm singuri soluții. Cam acestea sunt alternativele cele mai des folosite și mai accesibile ca investiție inițială la care puteți apela dacă nu vreți să faceți iarna în frig și să vă spălați ca pe vremuri, la lighean. Din păcate, sunt soluții de moment. Nu vă așteptați ca problemele legate de furnizarea apei și căldurii să se termine prea curând!