Mirosul neplăcut al respirației este, cu siguranță, o mare problemă. Este neplăcut atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. Poți fi catalogat drept o persoană neîngrijită din cauza lui. Poți să-ți pierzi încrederea în tine și să devii dependent de apă/spray de gură, gumă de mestecat sau bomboane pentru reîmprospătarea respirației. Nici vorbă că ai fi uitat de spălatul pe dinți. Pur și simplu, îți miroase gura urât mai tot timpul. Nu contează că abia te-ai spălat pe dinți acum o jumătate de oră. De ce se întâmplă asta? Pot fi mai multe cauze.
Igiena incompletă
Igiena cavității bucale nu se referă doar la spălatul pe dinți cu periuța și paste de dinți. Este un ritual mai complex care trebuie să conțină, pe lângă periaj, și curățarea spațiilor interdentare (cu ața dentară, periuță interdentară) și clătirea cu apă de gură. Degeaba de speli pe dinți dacă periajul nu este făcut corect și rămân resturi alimentare între dinți sau sub gingie. Din cauza lor se dezvoltă bacterii care duc la apariția nedoritei halitoze (respirație urât mirositoare).
Probleme dentare
De la bacterii la formarea plăcii bacteriene și a tartrului nu este un drum foarte lung. Odată cu ele, vin la pachet probleme dentare care, la fel, se pot face vinovate de faptul că îți miroase urât gura. O carie, oricât de mică, poate fi o cauză. Și asta nici măcar nu este cea mai gravă problemă. Lăsate netratate, micile probleme dentare de acum, pot duce la unele mai serioase, cum ar fi pierderea dinților înainte de vreme sau infecții generalizate care îți pot pune viața în pericol.
O afecțiune prea des ignorată este cea a gingiilor inflamate și cu o culoare departe de rozul sănătos. Nici măcar sângerările nu îi sperie pe unii dintre noi. Dacă nu doare, e ok. Nu e chiar așa. Se numește gingivită și, lăsată netratată, nu doar că va genera mereu miros neplăcut, dar evoluează spre parodontoză, adică spre căderea dinților chiar și la 35-40 de ani. Din fericire, gingivita se poate trata. Tratamentul este mult mai ieftin decât lucrările de refacere a danturii. Vezi articolul gingivita pentru detalii despre ce presupune acest tratament.
Nimic nu trebuie ignorat. Nici măcar o mică umflătură pe gingie, care apare și dispare, pe care tindem să o punem pe seama faptului că ne-am zgâriat cu niște pâine uscată. Poate fi vorba de un abces gingival care nu trece de la sine, ci avansează, punând în pericol nu doar un dinte, ci chiar viața. Citește pe pagina abces dentar despre complicațiile la care poate duce un abces gingival lăsat netratat sau tratat acasă, după ureche.
Infecții ORL
Te știi bun prieten cu dentistul și buna igienă dentară? Atunci poate că-ți miroase gura urât din cauza unei infecții din sfera ORL. Poate fi vorba de o sinuzită, o amigdalită sau o laringită netratată la timp. În acest caz, problema se poate rezolva doar la medicul ORL-ist, beneficiind de un diagnostic și de un tratament corect. Sinuzitele sunt cele mai dese și nu dau doar halitoză, ci și dureri de cap, nas înfundat și oboseală continuă.
Afecțiuni digestive
Și unele afecțiuni digestive se pot face vinovate de apariția mirosului neplăcut al respirației. Printre ele se numără refluxul gastroesofagian, gastrita, constipația și chiar parazitozele intestinale. O digestie proastă, cu metabolizarea prea lentă a glucidelor, lipidelor și proteinelor și intoleranța la lactoză pot fi alte posibile cauze ale problemei care îți dă dureri de cap. La fel și insuficiența hepatică.
Anumite medicamente
Pe lista cauzelor halenei putem pune și anumite medicamente. Mai multe produse din categoria anti-hipertensivelor, antibioticelor, diureticelor și antihistaminicelor determină o uscăciune neobișnuită la nivelul gurii și, implicit, la apariția mirosului neplăcut. Antihistaminicele sunt și foarte consumate, cel puțin la noi în țară, ca tratament pentru o serie de alergii, tot mai des întâlnite. La fel și antihipertensivele. Dacă iei așa ceva, s-ar putea ca ele să fie cauza.
Deshidratarea
Îți vine să crezi sau nu, mirosul neplăcut al gurii poate fi determinat și de un consum prea scăzut de lichide cu potențial hidratant. Ce treabă au una cu alta? Au. Saliva este aliatul împotriva bacteriilor despre care știm deja că generează miros urât. Dacă organismul nu primește suficientă apă, secreția de salivă scade și bacteriile își pot face liniștite de cap.
Cu alte cuvinte, dacă-ți miroase gura urât deși te speli pe dinți, este cazul să cercetezi de unde vine problema respectivă. Analizează dacă bei destulă apă sau iei medicamente care au astfel de efecte adverse. Treci și pe la medicul stomatolog și asigură-te că nu este o problemă locală. Încă nu ai descoperit cauza? Gândește-te bine dacă nu ai și alte simptome asociate, care să te trimită cu gândul la o afecțiune respiratorie sau digestivă. Guma de mestecat și Tic-Tac-ul doar ascund problema, nu o tratează!