In ultimele două luni nu am avut prea mult spor la citit, dar nici nu am renunțat complet. Una dintre cărțile pe care am reușit să le termin în această perioadă este Eliberare, o poveste de război, una inspirată, se pare, din fapte reale. Cartea este semnată de Imogen Kealey, un pseudonim pentru un cuplu de autori format dintr-un scenarist american și o scriitoare britanică. Cum aș rezuma povestea?
Eliberare – scurt rezumat
Nancy Wake este o tânără de origine neo-zeelandeză, stabilită în Franța și, mai nou, căsătorită cu un francez cu dare de mână. Spre deosebire de alte femei, care și-ar fi văzut de viața frumoasă și petrecerile pe care încă și le permiteau, ea alege să își investească energia și banii puși la dispoziție de soțul ei pentru a lupta împotriva nemților. Este membră importantă a Rezistenței Franceze, acel Șoarece Alb pe care nu au reușit încă să-l prindă, care continuă să dejoace planurile cotropitorilor.
Atunci când soțul ei este arestat și ea în pericol să fie prinsă, alege să plece în Marea Britanie, acolo unde va intra în Departamentul de Operațiuni Speciale. După luni de antrenamente, Nancy este trimisă înapoi în Franța, ca spion și om de legătură cu Rezistența Franceză, pe care britanicii o voiau unită, în încercarea de a provoca pierderi mai mari trupelor germane.
Cu o recompensă uriașă pusă pe capul cu ei, Nancy reușește totuși să-și ducă misiunea la îndeplinire, să unească forțele mai multor grupuri ale Rezistenței și, împreună cu ei, să saboteze mai multe misiuni de-ale nemților, să distrugă elemente de infrastructură care să le încetinească dușmanilor înaintarea în teritoriu, să ajute familiile bărbaților curajoși care luptă pentru eliberarea Franței și să pregătească terenul pentru debarcarea din Normandia, una dintre cele mai cunoscute operațiuni militare din Al Doilea Război Mondial. Ea luptă deopotrivă pentru eliberarea Franței și pentru găsirea soțului despre care nu mai știa nimic. Cum se va termina povestea? Le las pe tine să descoperi.
Poți comanda cartea online de aici cu transport gratuit la comenzile de peste 75 de lei sau direct de pe Litera.ro, unde ai cel mai bun preț.
Eliberare – gânduri de după
Nu aș putea spune că, din punct de vedere literar, este vreo mare capodoperă, dar mi-a plăcut cât de cât cartea. Poate mai mult pentru că știam că este inspirată din fapte reale, din povestea devenirii și activității uneia dintre cele mai cunoscute spioane din cel de-Al Doilea Război Mondial, a unei femei care, așa cum anunță și subtitlul cărții, luptă pentru eliberare și pentru dragostea ei, o femeie-soldat, e eroină căreia istoria îi datorează multe.
Ca și alte femei care au ales să ia parte activ la război, Nancy s-a lovit și ea de prejudecățile bărbaților din jur. N-au crezut-o destul de puternică și curajoasă ca să facă față războiului, dar ea le-a dovedit nu doar că poate fi la fel de bună ca un bărbat, ci și că poate întrece mulți bărbați în plănuirea unor atacuri, dar și în lupta directă. Unii n-au vrut să o urmeze pentru că era femeie. Nu s-a dus să plângă din cauza glumelor de prost gust. A ținut capul sus, a zâmbit, a răspuns ironic și a făcut ce fusese trimisă să facă.
Nemții nu-i furaseră doar Franța, ci și marea iubire. Nancy avea mult mai multe motive decât alții să-i urască și să-și dorească să se răzbune. În scurt timp, membrii rezistenței o vor privi cu admirație, iar nemții cu teamă. Asta o ambiționează și mai tare. Nu e neînfricată, dar dă totul, mai ales atunci când realizează că nu mai are nimic de pierdut pentru că a pierdut deja tot ce iubea.
Recunosc că Nancy nu mi s-a părut un personaj prea credibil. Îmi venea greu să cred că o doamnă, cu educație și maniere alese, așa cum era jurnalista Nancy, s-ar putea transforma peste noapte în femeia impertinentă care să le vorbească bărbaților pe limba pe care o știu cel mai bine, folosind adesea cuvinte destul de vulgare. N-ar fi putut câștiga respectul unor bărbați cu arma în mână altfel, e drept. Totuși, rămâne acea imagine de Femeie Fantastică pe care eu nu prea o suport. Admir curajul femeii din povestea căreia este inspirat romanul, dar nu și personajul Nancy. Nu pot.
Nici acțiunea nu e de zile mari. Sau poate mi s-a părut mie.
Eliberare este o carte pe care orice iubitor de ficțiune istorică ar trebui să o bifeze. Pentru perspectiva sa asupra războiului, nu neapărat pentru personajul său principal care, cred eu, putea fi pus mult mai bine în valoare. Așa cum vă spuneam și la început, și povestea în sine este cam seacă. Până la urmă, este literatură și mă așteptam la mai multă emoție. Se simte prea mult influența scenaristului american, din punctul meu de vedere.