Cine ar putea spune nu unei băi relaxante care să curețe, și la propriu și la figurat, toată murdăria adunată peste zi și să atragă un somn odihnitor? Din păcate, pentru a avea parte de așa ceva, nu este de ajuns să aprinzi câteva lumânări, să pui o muzică relaxantă și să adaugi în apa de baie o sare de baie, o spumă da baie sau un ulei relaxant. Pentru astăzi am pregătit o listă detalii care contează enorm când vine vorba de crearea unei atmosfere de SPA în propria baie. Ține cont de ele și sigur vei avea parte zilnic de o baie relaxantă!
Momentul ales pentru baie
Nu contează doar cum și în ce spațiu faci o baie, ci mai ales când. Nu spera să ai parte de o baie relaxantă în timp ce copiii se joacă în sufragerie. Muzica sau liniștea vor fi tulburate de strigăte și chiote. Ba chiar te poți trezi cu bătăi în ușă pentru diverse întrebări sau chiar nevoia unuia de a merge la baie (dacă există un singur grup sanitar în casă). Poate părea tentant să fii deja fresh când ei adorm, să te poți pune la somn, dar este mai indicat să îți programezi baia după, dacă vrei să ai parte de una cu adevărat relaxantă. Ai nevoie de 15-20 de minute de atmosferă plăcută și apă caldă pentru a ajunge la starea dorită.
Temperatura apei
Și temperatura apei joacă un ro decisiv în obținerea acelei băi relaxante la care visezi. Temperatura optimă este de 38-40 de grade, pentru a nu afecta pielea și a nu crea probleme de sănătate (pentru cei cu afecțiuni circulatorii și/sau cardiace). Există baterii pentru cadă cu termostat, perfecte în acest sens. Sunt total de evitat apa prea caldă sau prea rece dacă scopul băii este să te relaxezi. În cazul în care apare problema apei care acum vine caldă și în secunda doi este deja prea rece, musai verificată cât mai rapid centrala. Vezi secțiunea defecțiuni centrala termică pentru mai multe detalii despre care este cauza și ce trebuie făcut!
Materialul din care este confecționată cada
Pe piață există multe tipuri de căzi de baie. Nu vorbim doar de forme sau mărimi, ci și de materiale diferite din care sunt confecționate. Se poate opta pentru cadă din fibră de sticlă, cadă din fontă, cadă din acril, cadă din compozit, cadă din oțel emailat, cadă din piatră naturală. O opțiune destul de accesibilă și în același timp cu un raport calitate -preț mai mult decât bun este cada din acril. Ca prime avantaje, avem aspectul și textura plăcute, dar și capacitatea de a menține apa la temperatura optimă pentru mai mult timp. De ce garanție beneficiază o cadă din acril și de ce producătorii le recomandă familiilor cu copii, poți afla cu un click pe amenajare baie și citit atent capitolul Pași de urmat în amenajarea unei băi.
Cromatica băii
Cum s-ar putea să ai o baie relaxantă fără niște culori relaxante în baie? Aici totul ține de preferințele personale. Pentru unii este relaxantul albul sau turcoazul, pentru altul culori mai închise, poate chiar negru. Pentru o atmosferă mai caldă, se pare că sunt mai potrivite nuanțele de crem și bej, roz pastel, verde pastel. Desigur, trebuie asortate bine, din punct de vedere cromatic, finisajele, obiectele sanitare, mobilierul și decorațiunile din baie. Armonia vizuală naște armonie în suflet și minte.
Spațiile de depozitare care te ajută să păstrezi ordinea
O cameră de baie mult prea mică, aglomerată și dezordonată nu prea îți permite să te bucuri de relaxarea dorită. Ai nevoie de mobilier, dar nu în exces. Acesta trebuie să fie potrivit ca mărime, dar bine compartimentat și montat în locurile potrivite. Da, el ocupă loc, oricum ai da-o, dar ai nevoie de el pentru a păstra ordinea în baie. O baie plină de polițe, cuiere și organizatoare pe care și în care toate obiectele necesare în baie sunt la vedere nu prea este spațiu de relaxare.
Amenajarea folosind elemente naturale
În încercarea de a amenaja o baie relaxantă, specialiștii sunt de părere că cele mai bune rezultate se pot obține folosind cât mai multe materiale naturale sau cu aspect natural. Astfel, mulți recomandă montarea de parchet în baie sau chiar realizarea unui perete din lemn. Dacă umezeala este o problemă, atunci se poate miza pe o gresie cu aspect de parchet sau una din piatră naturală, o faianță cu aspect de marmură, un lambriu din PVC, o mască de cadă cu piatră naturală falsă, etc . Ai prins ideea, da? La mare modă sunt pardoselile din plută.
Tapet în locul faianței
Un trend clar de abordat de către cei care doresc o baie modernă în care să simtă cu adevărat că se relaxează este îmbrăcarea pereților în tapet în locul faianței. Măcar o combinație de plăci ceramice și tapet! Foarte reușite sunt combinațiile 50-50, cu peretele îmbrăcat pe jumătate(pe verticală) în plăci ceramice sau lambriu fals și jumătate acoperit cu tapet rezistent la apă. Unde mai pui că tapetul este și ușor și accesibil de montat!
Tipul și intensitatea luminii
Nu puteam să nu vorbim și de rolul luminii în ceea ce privește construirea unei atmosfere relaxante, de SPA, în baie. Pentru ca cele 15 minute petrecute în baie să asigure detensionare și instalarea unei stări de bine, ai nevoie de o lumină caldă, nu foarte puternică. Cum pentru alte activități ai nevoie, din contră, de lumină bună, puternică, cea mai bună opțiune pentru baie o reprezintă corpurile de iluminat cu intensitate reglabilă.
Prezența plantelor în baie
Plantele sunt mai greu de ținut în baie pentru că nu toate se pretează la condițiile de umiditate și luminozitate de acolo, dar trebuie căutate specii potrivite acelui climat și aduse neapărat în baie pentru că ele contribuie foarte mult la starea de bine. Nu doar vizual, ci și prin capacitatea lor de a purifica aerul. Feriga, bambusul și unele specii de ficus sunt doar câteva exemple de plante de interior care rezistă bine în băile slab iluminate natural.
Dincolo de aspectele mai sus prezentate, trebuie să ai grijă la temperatura ambientală din baie, la gradul de aerisire, la buna izolare fonică, la mirosurile din baie și la calitatea textilelor folosite după baie (prosoape, papuci, covoraș, halat). Fiecare detaliu, oricât de mic sau aparent neînsemnat, contează. Un ventilator care sparge liniștea, o atmosferă prea caldă sau prea umedă sunt obstacole clare în atingerea obiectivului tău, relaxarea în baie.