Tenul gras vine la pachet cu o mulțime de probleme. De la simplul exces de sebum, care pune la grea încercare machiajul și dă acel aspect lucios nedorit, la puncte negre, pori dilatați și coșuri. Nu este însă un ten așa greu de îngrijit și ținut în frâu, odată ce înveți să-ți alegi cosmeticele potrivite lui. Azi vorbim despre ingrediente din produsele cosmetice care fac bine acestui tip de ten.
Uite ce ar fi bine să conțină cosmeticele pentru ten gras pe care le folosești!
Acid salicilic
A nu se confunda cu acidul acetilsalicilic, vă rog! Acidul salicilic este un ingredient pe care trebuie neapărat să-l conțină produsele tale de îngrijire dacă acneea îți dă bătăi de cap. El are efectul unui exfoliant, curățând în profunzime pielea. Fix ce trebuie pentru ca porii sa nu fie astupați cu murdăria atrasă ca un magnet de sebumul în exces. În plus, se pare că dezinfectează și ajută la o regenerare rapidă a pielii după retragerea unui coș. Se pot folosi loțiuni de curățare cu acid salicilic, seruri, creme, etc.
Produsul meu preferat, care conțin și acid salicilic, despre care v-am vorbit de mai multe ori, este crema-tratament Vichy Normaderm Phytosolution (are concentrația maximă admisă de acid salicilic în cosmetice – 2%). Foarte bună treabă face și La Roche-Posay Effaclar DUO (+), un corector nuanțator pe care l-am descoperit de curând.
Acid hialuronic
Poate cel mai benefic și mai căutat acid când vine vorba de cosmetice, acidul hialuronic nu trebuie să lipsească nici din cosmeticele pentru ten gras dedicate hidratării. Foarte multe femei fac greșeala de a evita produsele hidratante. Asta e fix ce le lipsește după utilizarea atâtor produse agresive menite să curețe temeinic și să matifieze. În lipsa unei hidratări corespunzătoare, ce credeți că face pielea? Produce și mai mult sebum. De aceea este important să ne hidratăm tenul cu un produs adecvat tipului nostru de ten. Produsele cu acid hialuronic sunt cele care asigură cea mai durabilă hidratare.
Ce produse cu acid hialuronic vă recomand eu celor care aveți tenul gras? Masca hidratantă în 3 pași Missha, masca mască textilă iluminatoare cu vitamina C Holika Holika, apa micelară Saffee, crema matifiantă de la Topicrem și deja celebrul produs Vichy Normaderm Phytosolution.
Ulei din arbore de ceai
Uleiul din arbore de ceai este o adevărată comoară pentru tenul gras cu acnee. El curăță și chiar dezinfectează pielea, prevenind erupțiile acneice și chiar contribuind la o vindecare rapidă a coșurilor care deja au apucat să iasă. Îl puteți folosi ca atare, aplicat cu un bețișor de urechi pe zonele problematice, sau adăugând câteva picături de ulei esențial din arbore de ceai în produsul de curățare pentru ten. De asemenea, îl puteți include în măști faciale sau o puteți folosi direct pe aceasta, de curățare, de la Garnier. Este mai comod așa.
Argilă
Un alt ingredient foarte bun pentru tenul gras este argila. Ea absoarbe excesul de sebum, lăsând pielea foarte netedă, matifiată, catifelată. Ea are proprietăți antibacteriene, antiseptice și cicatrizante, deci previne apariția coșurilor și le vindecă rapid pe cele deja apărute. Pe mine măștile cu argilă m-au ajutat să nu rămân cu semne pe urma acneei juvenile care m-a cam stresat prin liceu. Argila albă și argila verde sunt cele mai des folosite. Le găsești peste tot. Din nou, dacă preferi varianta mai comodă a măștilor de-a gata, îți pot recomanda masca de curățare și netezire cu argilă verde de la Apivita sau masca TONYMOLY Painting Therapy Pack cu argilă roz.
Cărbune
Cam aceleași proprietăți le are și cărbunele. Elimină excesul de sebum, curăță bine porii, tratează cu succes problema punctelor negre, deci nu-l evitați nici pe el când vine vorba de îngrijirea tenului gras. Îl găsiți în câteva dintre cosmeticele pentru ten gras din gama Pure Active de la Garnier. Puteți opta pentru un gel de curățare sau o mască care conține cărbune activ. Alegerea mea și recomandare sigură este acest stick exfoliant din aceeași gamă.
Zinc
Un alt ingredient deloc de ignorat este zincul. El nu doar absoarbe excesul de sebum, ci intervine direct asupra glandelor sebacee și reglează secreția de sebum, de aici efectul matifiant de durată pe care zincul îl conferă produselor cosmetice în compoziția cărora se regăsește. În plus, vindecă rapid pielea deja lezată și are grijă să nu rămână cicatrici sau pete. Recomandarea de la secțiunea zinc este serul Revolution Skincare 10% Niacinamide + 1% Zinc.
Retinol
Deși retinolul este asociat mai des produselor cosmetice anti-aging, el este foarte benefic și tenurilor grase. Studiile arată că produsele pe bază de retinol scad secreția de sebum. Se pare că, stimulând producția de colagen și dând pielii fermitate, el minimizează astfel și porii. Cu porii vizibil micșorați, nu mai ai parte nici de aceeași cantitate de sebum și, prin urmare, ești mai ferit de acnee. Aici nu vă pot recomanda nimic pentru că nu am folosit încă produse cu retinol.
Caută și folosește produse care conțin aceste ingrediente și vei simți diferența pe tenul tău! Cu cât mai multe dintre ele se regăsesc pe lista ingredientelor unui produs, cu atât mai bine. Best of the best din ce v-am prezentat azi rămân Vichy Normaderm Phytosolution și La Roche-Posay Effaclar DUO (+), două produse dermato-cosmetice foarte complexe și eficiente.