Zahărul este un drog. Și nu spun asta pentru că dă bine sau pentru că mă iau după ce spun unii sau alții. Fix așa îl resimt și eu, ca pe un drog. Nutriționiștii spun că nu e problemă dacă mâncăm cantități mici. Dar cum să mănânci doar puțin, când gustul lui bun dă dependență? Cu asta mă confrunt de ani de zile: dependența de dulce. De asta respect și încurajez părinții care aleg să ofere copiilor dulciuri mai sănătoase, pentru a evita toate efectele nocive ale consumului acestui drog dulce numit zahăr.
O să-mi spuneți că noi am mâncat zahăr în copilărie și nu am murit. Eu o să vă spun că noi nu mâncam dulce zilnic când eram mici. Unii am prins vremuri în care zahărul fie se dădea pe cartelă, fie era considerat prea scump pentru a cumpăra cantitate prea mare. Rar aveam parte de o ieșire la cofetărie și nu existau atâtea dulciuri procesate. Nu se punea zahăr în orice, ca acum. Mă mir că nu-l găsim și în sare! Sigur nu existau atâția copii obezi pe atunci.
Dar dulcele e parte din copilărie, nu? Nu putem să le refuzăm complet această bucurie celor mici. Nici nu ar trebui. Singura mea rugăminte, nu sfat, ci rugăminte ar fi să le înlocuiți dulcele cumpărat cu unul de casă, cu ingrediente sigure și mai puțin zahăr sau chiar cu îndulcitor natural. Nu îndulcitori artificiali, orice ar fi. Sunt mai dăunători decât zahărul. Cei naturali sunt mai sănătoși. Care sunt aceștia? De exemplu, pe sweeteria.ro, la secțiunea îndulcitori naturali, găsiți următoarele tipuri de îndulcitor natural: îndulcitor din extract de stevia, îndulcitor din flori de cocos, îndulcitor din scoarță de mesteacăn și îndulcitor nectar din agave. Sunt îndulcitori pulbere, cu capacitate mare de îndulcire, ușor de dozat în orice rețetă de dulce de casă.
De ce sunt îndulcitorii naturali mai buni decât zahărul rafinat? Pentru că au ceva mai puține calorii sau deloc (îndulcitorul din extract de Stevia are zero calorii și zero indice glicemic) decât zahărul și nu se fac vinovați de rele precum cariile, diabetul și tulburările de comportament. Au chiar și substanțe nutritive în ei, spre deosebire de zahăr care aduce calorii goale, cum le numesc nutriționiștii. Dulciurile preparate în casă cu îndulcitori naturali sunt cele mai bune. Poți prepara orice cu ei, de la o simplă înghețată, la cele mai pompoase torturi. Nu există limită.
Iată câteva sugestii de dulciuri de casă cu îndulcitori naturali!
O limonadă cu lămâie și mentă, îndulcită cu îndulcitor din flori de cocos, acompaniată de niște fursecuri cu Dulcișor, nucă și picături de ciocolată fără zahăr.
O semi-înghețată din banane congelate, puțină frișcă naturală neîndulcită, o linguriță de Greentella, cremă tartinabilă cu îndulcitor din stevia, ornată cu nucă și picături din ciocolată termostabilă cu 70% cacao, tot cu îndulcitori naturali.
Biluțe raw-vegane cu cocos. Simplu de preparat. Aveți rețeta aici.
Tort de mere fără zahăr. Vezi aici rețeta.
Prăjitura ora 12 fără zahăr. Vezi aici rețeta.
Prăjitura cartof cu musli, fără zahăr. Vezi aici rețeta.
Copilul cere bomboane, napolitane sau ouă de ciocolată?
Nu este panică. Laboratorul Sweeteria și-a tot îmbogățit portofoliul de produse în ultimul an și acum găsiți pe piață, fie în magazinul propriu online, fie prin magazinele dm, tot felul de dulciuri. Au napolitane fără zahăr cu diverse arome (mie îmi plac mult cele cu lămâie), peste zece sortimente de bomboane cu îndulcitori naturali sănătoși, ciocolată (trebuie neapărat să o gustați pe cea albă cu zmeură și matcha) și chiar ouă de ciocolată. Da, ați văzut bine. Există ouă din ciocolată fără zahăr. Au cu ciocolată amăruie, cu ciocolată cu lapte și cu ciocolată albă cu trandafir. Sunt delicioase.
Alternative și soluții există pentru a ne feri și a-i feri pe cei mici de zahăr. Gustul acestor îndulcitori naturali și al produselor îndulcite cu ei este foarte bun. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Veți gusta și veți confirma. Nu cred că vreun copil care va fi servit cu o limonadă cu Dulcișor va spune că nu are gust bun. Nu cred că va putea refuza un ou de ciocolată sau că nu va savura cu plăcere niște vișine în ciocolată fără zahăr. Sunt mai scumpe, nu poate nimeni contesta asta, dar sănătatea are și ea prețul ei. Până la un punct. Apoi nu mai poate fi cumpărată nici cu toți banii din lume.