Titlu – Fetița din scrisoare (Titlu original – The Girl in the Letter)
Anul apariției în România 2019
Editura Litera
Autor Emily Gunnis
Traducere Mona Apa-Slujenco
1956. Ivy se îndrăgostise de un fotbalist, rămăsese însărcinată cu el și apoi el nu-i mai răspunsese. Familia ei o trimite la căminul St. Margaret, unde trebuia să nască, să-și dea copilul spre adopție, urmând ca apoi să se întoarcă acasă. Din păcate, în acest așezământ, lucrurile nu sunt deloc cum cred cei de afară. Fetele sunt tratate ca sclave, pentru care măicuțele nu au pic de milă. Ivy dă naștere unei fetițe pe care este obligată să o dea spre adopție și ea devine conștientă că nu va scăpa niciodată vie de acolo. Din mai multe motive. Astfel, ea hotărăște să se sacrifice pentru a scăpa din cămin o altă fetiță, în vârstă de doar 8 anișori, pe Elvira.
Elvira scapă de la St. Margaret și ia legătura cu sora ei geamănă, Kitty. Kitty o lasă pe Elvira într-o ascunzătoare și pleacă să ceară ajutor tatăl ei pentru a-și salva sora de acolo. Din păcate, Kitty pățește ceva, se trezește la spital și i se spune că Elvira a murit.
2017. Sam este o jurnalistă care găsește din întâmplare, în casa bunicii, o scrisoare tulburătoare, scrisă de o tânără pe nume Ivy, care îi tot scria iubitului ei, încercând să-l convingă să o scoată dintr-un loc al groazei, St. Margaret. Sam este foarte curioasă să afle mai multe despre ce s-a întâmplat cu Ivy și cu fiica ei. Se interesează de așezământul St. Margaret și află că în două zile ca fi demolat. Mai are puțin timp la dispoziție să afle detaliile dureroase și sumbre ale acestei povești.
Fosta stareță a căminului se pare că a murit în condiții dubioase. La fel și un preot și un medic care aveau legătură cu actele de cruzime de la St. Margaret. Lucruri groaznice va descoperi Sam despre ce se întâmplase vreme de mai multe decenii în spatele ușilor închise de la St. Margaret. Asta în ciuda a cât s-au chinuit unii să ascundă gunoiul sub preș. Ceea ce va afla ea prea târziu este că și familia ei are o legătură cu Ivy.
Cum erau tratate fetele în acel așezământ? Ce s-a întâmplat cu copiii născuți acolo? Cine stă în spatele morților dubioase mai sus amintite? Care-i legătura dintre Sam și Ivy? Cine-i fetița din scrisoare din titlu? Te provoc să citești cartea care m-a captivat și m-a cutremurat în egală măsură.
Comandă cartea de pe Libris. Transport gratuit la comenzi de peste 50 de lei.
Dacă-ți plac poveștile încurcate și secretele întunecate, o să-ți placă sigur Fetița din scrisoare. Pe mine m-a prins rapid. Mai ales pentru că știam că așezăminte de genul celui din roman chiar au exista și ororile din ele sunt prea puțin cunoscute. O fi și ficțiune la mijloc, dar sunt convinsă că imaginația autoarei nu a mers cu prea mult departe de adevăr. Cât de crunt trebuie să fie ca oamenii pe care îi iubești să te trimită într-un astfel de loc, să naști în chinuri groaznice, să fii sclavă, să ți se ia copilul!
Pe de-o parte avem povestea lui Ivy, drama prin care este nevoită să treacă la St. Margaret, pe de alta povestea din prezent, investigația lui Sam, secretele familiei sale și ale lui Kitty, Kitty cea care cu jumătatea de veac în urmă nu și-a putut salva sora. O parte dramă, o parte spre thriller. Una convinge prin dramatism, una prin suspans și răsturnări de situație. Ambele emoționante și tulburătoare. Nu degeaba au încadrat Fetița din scrisoare în colecția Buzz Books. E genul de carte care-ți rămâne în minte multă vreme după ce ai închis-o, despre care simți nevoia să vorbești, la care nu te poți abține să nu te gândești. Ițele sunt destul de încurcate, te previn.
Începutul a fost mai greu de citit pentru că sunt destul de multe nume și detalii pe care trebuie să le ții minte, dar, odată ce intri în poveste, te pierzi în ea. Ai răbdare și vei descoperi conexiunile dintre personaje! E genul de lectură pe care o devorezi sau te devorează. N-ai cum să lași din mână un roman cu o astfel de intrigă dureroasă, cu un ritm destul de alert și cu elemente noi apărute în aproape fiecare capitol.
Povestea este ca o ceapă. Adevărul este în mijloc. Desfaci foaie cu foaie ca să-l descoperi. Și dacă foile sunt tulburătoare, să nu-ți imaginezi nicio clipă că adevărul va fi altfel! Unele lucruri nu sunt deloc ceea ce par. Oamenii păstrează secrete pentru că speră ca trecerea timpului să le șteargă. Dar secretele au propria lor viață și atacă atunci când te aștepți mai puțin. Nu vreau să-ți spun prea multe pentru că nu vreau să stric surprizele și suspansul pe care Emily Gunnis le-a construit cu mare măiestrie. Hai să zicem doar atât: locurile monstruoase pot naște monștri care decid să-și facă singuri dreptate acolo unde sistemul nu o face. Și poate că nu ar fi așa mare problemă dacă victime ar cădea doar cei vinovați. Doar că nu e așa…
Cine-i fetița din scrisoare și care este povestea ei completă, te las pe tine să descoperi. Vei fi surprins din multe puncte de vedere. Chiar șocat. Șocat de ce pot face oamenii în numele binelui și al lui Dumnezeu. Și când te gândești că locuri precum St. Margaret chiar au existat, nu poți să nu te întrebi câți din cei care le-au supraviețuit au mai fost OAMENI după ce-au ieși de acolo și câți s-au transformat.
De la Emily Gunnis, am mai citit Camera Secretă și Fetița pierdută.